Müt.Hyt.Bşk. Abdülkadir Gayretli’nin ''Üniversitelerin Doluluk Oranları'' Röportajı

Müt.Hyt.Bşk. Abdülkadir Gayretli’nin ''Üniversitelerin doluluk oranları'' röportajı

Yeni akademik yıl ile birlikte öğrencilere kapılarını açan üniversiteler eğitime başladı. Üniversitelerin doluluk oranları hakkında konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, ‘’Şu anda vakıf üniversiteleri yüzde 95’lik doluluk oranlarıyla ön plana çıktı. Devlet üniversitelerinde 87 bine yakın bir boşluk oluştu. Vakıf üniversiteleri birinci tercihler ve ek kontenjanla dolan boşluklar ile yüzde yüze yakın bir doluluk oranı elde etti. Bu güzel bir başarı’’ dedi. Farkındalık oluşturan, değer kazandıran ve günümüzün beklentilerine cevap veren bir eğitim anlayışı ile yollarına devam edeceklerini belirten Gayretli, ‘’Ek kontenjanlarla birlikte 25 bine yakın yeni öğrencimiz oldu. Doluluk oranı itibariyle Türkiye’de ilk üçe giren bir üniversite olduk’’ diye konuştu.

GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ BİR ÜNİVERSİTE ANLAYIŞI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da vakıf üniversitelerinin ön plana çıkmasını desteklediğini ifade eden Abdülkadir Gayretli, girişimci ve yenilikçi bir üniversite anlayışı ile yoluna devam eden üniversitelerin ön plana çıktığını söyledi. Türkiye’deki ilk 10 üniversitenin 8 tanesinin vakıf üniversitesi olduğunu belirten Gayretli, 2 sene içerisinde vakıf üniversitelerinin devlet üniversitelerinden daha iyi noktalara geleceğini vurguladı. Hedeflerinin 2 sene içerisinde ilk 10’a girmek olduğunu söyleyen Gayretli, 10 sene içerisinde ise dünya üniversiteleri içinde ilk 500’de yer almak istediklerini dile getirdi.

HEDEF TIP VE HUKUK FAKÜLTESİ
Tıp, hukuk ve diş hekimliği fakülteleri açma fikirlerinin de olduğunu belirten Abdülkadir Gayretli, bu bölümlerin vakıf üniversitelerinin kendilerini ispat etmesi ve diğerleri ile yarışabilmesi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kendi doktorunu, dişçisini, avukatını yetiştirmesi gerektiğini söyleyen ve tıp ile dişçilik fakülteleri için hastane açacaklarını sözlerine ekleyen Gayretli, ‘’Ülkemizde şuanda doktor eksikliği var. Bu eksikliği kendi doktorlarımızı yetiştirerek gidermemiz gerekiyor. 10 sene içinde doktor ve hukukçu fazlalığı olacağından söz ediliyor. Ancak şuanda devlet 8 bin hukukçu alacak ve yeterli müracaat yok. Bu da önemli bir konjonktür. Bu konuda dişçilik, tıp ve hukuk fakülteleri açarak vakıf üniversitelerinin de bu eksikliğe destek olması gerekiyor. Şuanda tıp ve hukuk fakültelerinde bir baraj oldu. Bu uygulama ile birlikte daha kaliteli bir eğitim ortaya çıkacak’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Eklenme Tarihi:   1 Ekim 2015 Perşembe