İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Organ bağışına dikkat çekildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından organ bağışı ile ilgili farkındalık yaratabilmek adına "Bir Organ Bir Can" isimli sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi.

Proje kapsamında, organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla bir psikodrama etkinliği düzenleyen öğrencilerin konuğu Uzman Psikodramatist Odise Vuçinas oldu. Farklı aşamalardan oluşan etkinlikte katılımcılardan ilk olarak beş kişilik gruplar oluşturması istendi. Gruplar kendi içerisinde organ bağışına olumlu bakan, bağış yapmak istemeyen, bağış konusunda kararsız şeklinde ayrıldı. Her bir grup üyesi önce kendi içerisinde organ bağışı ile ilgili tartıştı. Sonra gruplar karma yapılarak kategorizasyonlarına göre kendi grubundan olmayanları ikna etmeye çalıştı.
 
Etkinliğin ikinci aşamasında organ bağışına olumsuz bakan birisi sahneye davet edildi. Psikodramist Odise Vuçinas, sahneye davet edilen kişiden organ bağışına olumsuz bakmasının nedenlerini sıralaması ve katılımcılardan her birini bu nedenlere göre isimlendirerek, organ bağışı korkusunda yakınlık ve uzaklığına göre bu kişilerini kendisine yakın ve uzak şeklinde sıralamasını  istedi. Organ bağışı konusunda korkularıyla yüzleşen kişi, ‘‘bir cana hayat vermenin her şeyden daha önemli olacağı ve ihtiyaç olması halinde organ bağışı yapabileceğini ‘’ belirtti.
 
Etkinliğin son aşamasında ise Vuçinas, katılımcıların karma bir şekilde yürümesini ve eline kalpli bir balon verdiği kişiden etkinlik öncesi ve sonrası organ bağışı ile ilgili fikirlerini iletmesini rica etti. Öğrenciler, Odise Vuçinas'ın eşliğinde organ bağışı ile ilgili  bir farkındalık çalışmasına imza attı.
 
Proje araştırma evresinde 60 kişilik bir öğrenci grubu üzerinde, konuya ilişkin yapılan anket sonucunda ortaya çıkan veriler, etkinlik boyunca katılımcılarla paylaşıldı. Araştırma, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay, Araştırma Görevlisi Nevra Üçler ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Fulya Beteş önderliğinde, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri Alev Ateş, Aybüke Keleş, Volkan Sanin, Umutcan Beyazıt ve Zübeyde Gök tarafından gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre katılımcıların organ bağışının önemi ile ilgili bilgi sahibi olduğu fakat organ bağışı yapma konusunda kararsız olduğu sonucu ortaya çıktı.
 
Psikodramatist Odise Vuçinas, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık öğrencilerine Araştırma Görevlisi Nevra Üçler’e davetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti. Etkinlik sonunda Araştırma Görevlisi Üçler, Odise Vuçinas'a plaketini takdim etti.

Organ bağışına dikkat çekildi Eklenme Tarihi: :   24 Mayıs 2019 Cuma

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS