Koronavirüs Hakkında

Dünyayı etkisi altına alan, Türkiye'de de kendini gösteren koronavirüs konusunda İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde gerekli hassasiyet gösterilip tüm tedbirler alınmaktadır. Koronavirüsle ilgili bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

Yeni Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

-          En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır.
-          Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşebilir.
-          Kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasındadır.

Virüs Nasıl bulaşmaktadır?

-          Hasta kişilerin öksürme ve hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağza, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

Virüsten Korunmak için Neler Yapmak Gerekmektedir?

-          Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa avuç içleri ile değil dirseğin iç kısmı ile ağız kapatılmalıdır.
-          Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılması gerekmektedir.
-          Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.
-          Eller sık sık lavabolarda bulunan El yıkama Talimatlarına uygun olarak en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda, alkol içerikli el antiseptiği kullanılması gerekmektedir. 70-80 derecelik kolonyalar da dezenfektan görevi görmektedir.
-          Ofis ve sınıfların saat başı havalandırılması gerekmektedir.
-          Ortak alanlar ve kapı kolları gibi çok kişi tarafından sıkça kullanılan yerler 2 saatte bir dezenfekte edilmelidir.
-          Toplu taşıma kullanıldıktan sonra ellerin yıkanması gerekmektedir.
-          Virüsün bağışıklık sistemi düşük kişilerde daha hızlı ilerlemesi sebebiyle; dengeli ve sağlıklı beslenilmesi gerekmektedir. Gıdaların tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekmektedir.

Belirtiler Varsa Neler Yapılmalıdır?

-          Son 14 gün içinde enfeksiyon görülen ülkelerden geldiyseniz cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
-          Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız; cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
-          Evde izolasyon önerilen bir kişiyle aynı odada bulunduğunuz zamanlarda maskenizi mutlaka takınız.

El yıkama şemasını görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Eklenme Tarihi:   12 Mart 2020 Perşembe