İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Endüstriyel ürünlerin sanat eserlerine dönüştüğü sergi açıldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay’ın küratörlüğünü yaptığı, atık seramiklerin yeniden dönüştürülerek sanat eserlerine dönüştüğü “Çark Seramik Sergisi” sanatseverlerle buluştu. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerle buluşan sergi, 19 Aralık’a kadar açık olacak.

"ÜNİVERSİTE OLARAK 'SIFIR ATIK' PROJELERİNE ÇOK DEĞER VERİYORUZ!"

Uluslararası alanda bir benzeri olmayan dokusu ile atık seramik ürünlere yeniden hayat veren sanatçı Ömer Faruk Söyler’in “Çark Seramik Sergisi”, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı. Sergide açılış konuşması yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak sanatın her dalına çok önem verildiğini, üniversite bünyesinde Satpark, Teknopark ve Sosyopark yapılanma çalışmalarıyla araştırma üniversitesi olma vizyonunu genişletme yolunda ilerlenildiğini belirtti. Aynı zamanda Rektör Prof. Dr. Şahin, sanatçıyı yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ederek, üniversite olarak geri dönüşüm çalışmalarına çok değer verdiklerini ve sıfır atık çalışmaları kapsamında bunu projeye çevirerek, üniversite bünyesinde böyle bir projeyi hayata geçirmek istediklerini de dile getirdi.  

Serginin küratörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay ise yaptığı konuşmada, eserlerinde geri dönüşüm ve sıfır atık vurgusu yapan sanatçı Ömer Faruk Söyler’i yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ederek, sanatçının ilerleyen yıllarda adının daha sık duyulacağını belirtti.

ZANAATI SANATLA BULUŞTURDU!

Açılış konuşması ardından sergiye gelen ziyaretçilere özel workshop yapan sanatçı aynı zamanda çamur çalışmalarını deneyimlemek isteyen katılımcılara denemeler de yaptırdı. Kaseler, servis tabakları, kırılan ve kullanılmayan kaplara şekil vererek hayvan figürlerine çeviren, endüstriyel ürünleri sanat eserlerine dönüştüren sanatçı, “Klasik torna ile yapılan çalışmalara zanaat deniyor ancak ben atık olan endüstriyel seramik ürünleri ekstra başka bir ürün kullanmadan çamur tornasından geçirerek yeniden sanata kazandırıyorum. Dünyada ilk olma özelliğine sahip. Simetrik formlarla atık parçaları yeniden bir bütün hale getiriyorum. Bu şekilde zanaattan sanata bir dönüşüm yapılmış oluyor.” dedi.

“AMACIM FARKLI BİR DOKU BULMAKTI”

Uluslararası birçok sergide özel koleksiyonları yer alan sanatçının eserlerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise kendine ait patenti olan doku çalışmaları. Dünya üzerinde bir benzeri olmayan bu dokular farklı teknik ve malzemeler kullanılarak ortaya çıkıyor. Doku çalışmaları ile uluslararası alanda birincilik ödülü de kazanan sanatçı, hem geri dönüşüme yaptığı vurguyla hem de endüstriyel ürünleri sanat eserlerine dönüştürmesiyle büyük beğeni topluyor. En büyük hedefinin ilerleyen yıllarda bütün atık seramik parçaları toplayarak büyük bir sanat eseri oluşturmak olduğunu ifade eden Ömer Faruk Söyler, “Bu zamana kadar yaptığım çalışmalarda amacım farklı bir doku bulmaktı. Yaptığım birçok çalışma sonucu bir benzeri olmayan dokuyu oluşturdum. Bu doku ise farklı teknik ve malzemeler ile ortaya çıkıyor. Doku çalışmaları çark veya çamur tornası dediğimiz dönen alet üzerinde yapılıyor. Bu sayede kendi buluşumu yani dokuları eserlerime yansıtıyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

















Endüstriyel ürünlerin sanat eserlerine dönüştüğü sergi açıldı Eklenme Tarihi: :   30 Kasım 2022 Çarşamba

Hasat Zamanı Kısa Film Festivali başvuru...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo ...

Eklenme Tarihi: :   18 Nisan 2024 Perşembe

İran-İsrail gerilimi piyasaları vurdu! A...

İran’ın 13 Nisan Cumartesi akşamı İsrail’e yaptığı misilleme jeopolitik anl...

Eklenme Tarihi: :   17 Nisan 2024 Çarşamba


ABET AQAS AHPGS